Gruźlica

gruzlica.jpg

Pomimo tego, że prawdziwa epidemia gruźlicy miała miejsce kilka wieków temu, to nadal zbiera ona żniwo w krajach słabo rozwiniętych. Najwięcej chorych żyje w państwach Trzeciego Świata, bez dostępu do odpowiednich leków i sterylnych warunków. Do zarażenia dochodzi najczęściej drogą kropelkową, gdyż prątki baterii znajdują się w powietrzu. Jednak szansę na zachorowanie mają raczej osoby o osłabionej odporności spowodowanej złym odżywaniem, przepracowaniem, albo cierpiące na inną chorobę, w wyniku której ich układ immunologiczny nie pracuje tak jak powinien, na przykład AIDS. To właśnie dlatego, gruźlica jest tak popularną chorobą w krajach Trzeciego Świata. Słabe zaopatrzenie w żywność, a także spora ilość osób zarażonych HIV ułatwiają zachorowanie na gruźlicę. Nosicielami są również niektóre zwierzęta, dlatego osoby zajmujące się rolnictwem powinny zachować szczególną ostrożność.

Choroba zazwyczaj najpierw dotyka płuca, objawy przyjmują postać podobną do objawów grypy. Mokry kaszel, podwyższona temperatura, osłabienie organizmu. Problem zaczyna się w momencie, gdy w wykrztuszanej wydzielinie daje się zauważyć krew. Szybkie rozpoznanie choroby i skuteczne leczenie skutkują wyleczeniem około 90% chorych. Trwa ono zazwyczaj od 6 do 9 miesięcy. Chorym podaje się leki przeciwgruźlicze i przeciwzapalne, podstawowe są tak zwane leki przeciwgruźlicze pierwszego rzutu. Uzupełniająco stosuje się również leczenie klimatyczne, w niektórych, ciężkich przypadkach konieczne jest przeprowadzenie zabiegu operacyjnego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *